Ποιοι παράγοντες σας ώθησαν στο να επιλέξετε αυτό το επάγγελμα;
Από μικρή ασχολήθηκα με τον αθλητισμό και όπως καταλαβαίνετε η σωστή διατροφή ήταν απαραίτητη για καλύτερη απόδοση. Επέλεξα τον συγκεκριμένο επιστημονικό κλάδο με την πεποίθηση να βοηθήσω όσους περισσότερους ανθρώπους μπορώ στο να είναι υγιείς. Γιατί η διατροφή είναι υγεία. Η μητέρα μου βοήθησε σε αυτό, αφού το καθημερινό μας διατροφολόγιο ήταν στα πλαίσια της Μεσογειακής διατροφής και χωρίς να είχε τις κατάλληλες γνώσεις. Αγαπώ πολύ αυτό που κάνω και θα συνεχίσω να εμπλουτίζω τις γνώσεις μου με σκοπό την σωστή ενημέρωση του κοινού.
Ποια είναι η διαφορά της σωστής διατροφής και της δίαιτας;
Στην ουσία σωστή διατροφή και δίαιτα είναι το ίδιο πράγμα. Δίαιτα είναι ο σωστός τρόπος διαβίωσης. Το 70 % αποτελείται από την διατροφή, είμαστε ό,τι τρώμε, το 20% αποτελεί η άσκηση, ένα άτομο που έχει καθιστική ζωή δεν είναι τα ίδιο υγιές με ένα άτομο που αθλείται και το 10 % αποτελεί η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου. Από έρευνες έχει αποδειχθεί, ότι άτομα που έχουν κακή ψυχολογία, εμμονή με την ζυγαριά και το βάρος τους, φτάνουν πιο δύσκολα στο υγιές βάρος τους από αυτούς που δεν ζυγίζονται και είναι πιο θετικοί στην προσπάθεια που κάνουν. Ένα άτομο διατρέφεται σωστά όταν έχει συχνά γεύματα, επιλέγει υγιεινά τρόφιμα, σταματάει να τρώει όταν χορταίνει και δεν υπερβάλει, διατηρεί σταθερό το βάρος του, έχει έλεγχο του φαγητού, είναι ευτυχισμένο με αυτά που τρώει, εμπιστεύεται το σώμα του όταν κάνει λάθη στη διατροφή του και όταν τρώει ότι και οι άλλοι.
Υπάρχει ιδανικό βάρος;
Σύμφωνα με τον Δείκτη Μάζας Σώματος έχουμε στόχο ένα σωματικό βάρος που να είναι μέσα στο φυσιολογικό εύρος τιμών (18.5-24,99 kg/m2). Φυσικά, πρέπει να τονίσουμε ότι για να είναι υγιές το βάρος μας πρέπει να έχουμε και υγιές ποσοστό λίπους το οποίο μπορεί εύκολα να αξιολογηθεί με μία λιπομέτρηση. Το ιδανικό βάρος όμως κάθε ατόμου δεν καθορίζεται απαραίτητα από πράξεις ή αριθμούς. Ιδανικό βάρος λοιπόν είναι αυτό που μπορεί να συντηρήσει κάποιος χωρίς δίαιτα με ισορροπημένη διατροφή.
Πείτε μας 5tips για να διατηρούμε την καλή φυσική μας κατάσταση.
Καλή φυσική κατάσταση σημαίνει υγιές λίπος στο σώμα, αυξημένη μυϊκή μάζα, καλή καρδιοαναπνευστική και μυοσκελετική λειτουργία. Εγώ ως διαιτολόγος και ως personal trainer στο TRX προτείνω καθημερινή άσκηση έστω και για μισή ώρα. Η καθημερινή άσκηση είναι μια πολύ σημαντική επένδυση στο σώμα μας. Συμβουλευτείτε ένα γυμναστή όπου είναι ο κατάλληλος επαγγελματίας για να βοηθήσει ένα άτομο να βρει αυτό που του αρέσει να κάνει σε σχέση με την άσκηση.
Ποιοι είναι οι 5 μεγαλύτεροι διατροφικοί μύθοι;
Οι υδατάνθρακες παχαίνουν. Είναι κάτι που ακούω αν όχι καθημερινά αρκετά συχνά. Οι υδατάνθρακες είναι η βασική πηγή ενέργειας του οργανισμού και αποτελεί το 50% της διατροφής του ατόμου. Απαγορεύεται λοιπόν να λείπουν οι υδατάνθρακες από το καθημερινό διαιτολόγιο μας.
- Διατροφήχωρίς γλουτένη αδυνατίζει. Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη του σιταριού, του κριθαριού και της σίκαλης, η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Η γλουτένη δηλαδή φουσκώνει το ψωμί και όχι εμάς. Κατανάλωση γλουτένης απαγορεύεται ΜΟΝΟ σε άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη (αυτοάνοση καταστροφή των λάχνων του εντέρου με κατανάλωση γλουτένης). Άρα δεν υπάρχει λόγος να διακόψετε την κατανάλωση των προϊόντων που την περιέχουν εάν δεν πάσχετε από κοιλιοκάκη.
- Το βραδινό παχαίνει.Για να έχουμε απώλεια βάρους χρειάζεται να ελέγξουμε το ισοζύγιο ενέργειάς μας. Εάν η ενέργεια που προσλαμβάνουμε είναι μικρότερη από εκείνη που καταναλώνουμε τότε θα πετύχουμε απώλεια βάρους. Δεν έχει καμία σημασία εάν θα καταναλώσεις το τελευταίο σου γεύμα μετά τις 9. Μας ενδιαφέρει, από την ώρα που ξυπνάμε μέχρι την ώρα που θα κοιμηθούμε να έχουμε συχνά γεύματα, ανά 3 ώρες. Αν κοιμηθούμε στις 3 το πρωί, ναι μπορούμε να φάμε ένα ελαφρύ γεύμα στις 12 και όχι δεν θα παχύνουμε. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ όπως γιαούρτι για γεύμα προ ύπνου.
- Μπορείς να δεις τι σε παχαίνει με τεστ δυσανεξίας. Το τεστ δυσανεξίας είναι παράνομο και δεν έχει καμία επιστημονική βάση.Τεστ δυσανεξίας με μέτρηση ΙgG4 δεν έχουν καμία διαγνωστική αξία και γι’ αυτό δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ως εργαλεία για τη διαχείριση προβλημάτων με την τροφή. Γρήγορη λύση για απώλεια βάρους δεν υπάρχει παρά μόνο προσπάθεια και τροποποίηση διατροφικής συμπεριφοράς. Καλό θα είναι να είμαστε προσεκτικοί κι επιφυλακτικοί με τις γρήγορες και μαγικές λύσεις.
- Ο κρόκος του αβγού ανεβάζει την χοληστερόλη. Το αυγό αυξάνει την καλή χοληστερόλη και αποτελείυψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, με πολλά καλά λιπαρά και πολλά ακόμη θρεπτικά συστατικά. Η χοληστερόλη που προέρχεται από τις τροφές δεν επηρεάζει σύμφωνα με νεότερες έρευνες τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα και ειδικά η χοληστερόλη του αυγού την επηρεάζει σε μικρό βαθμό. Καταναλώστε λοιπόν άφοβα αλλά πάντα με μέτρο.
Πιστεύετε ότι οι σύγχρονες Ελληνίδες φροντίζουν το σώμα τους;
Οι σύγχρονες Ελληνίδες αγαπούν και φροντίζουν το σώμα τους. Γύρω από το θέμα όμως της διατροφής υπάρχει μεγάλη παραπληροφόρηση. Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι ψάχνουμε την εύκολη και γρήγορη λύση και πολλές γυναίκες δοκιμάζουν συνέχεια δίαιτες με αποτέλεσμα να παίρνουν κιλά αντί να χάνουν. Είναι κάτι που λέω συνέχεια. Οι δίαιτες παχαίνουν! Δεν είναι λίγες εκείνες που μέχρι τα 18 τους είχαν κανονικό βάρος, κι έπειτα από δίαιτες αύξησαν το βάρος τους σταδιακά με τα χρόνια. Είναι και αυτό που ακούμε συχνά ‘’ πήγα στον τάδε σύμβουλο διατροφής και μου έδωσε αυτό’’ ή ‘’η ξαδέρφη μου έκανε αυτή τη δίαιτα κι έχασε τόσα κιλά’’ ή ‘’η παρουσιάστρια της τάδε εκπομπής είπε ότι κάνει καλό αυτό στο να χάνουμε κιλά’’. Εμπιστευόμαστε τα λάθος άτομα έχοντας ως στόχο τον γρήγορο κι εύκολο δρόμο. Και μην ξεχνάμε φυσικά την αθάνατη Ελληνίδα μάνα που φροντίζει για το σώμα του παιδιού της από νωρίς. ‘’Φάε παιδί μου θα πεθάνεις απ’ την πείνα’’ ή ‘’ θα το πάρει σε ύψος το παιδί’’. Please don’t do that! Κανένα παιδί στον δυτικό κόσμο δεν πέθανε από πείνα, όταν πεινάσει θα φάει (όχι, μην του κάνεις πατάτες τηγανητές), και φυσικά το υγιεινό βάρος καθορίζεται και από την παιδική ηλικία. Γι’ αυτό αγαπητές Ελληνίδες εμπιστευτείτε έναν Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για την διατροφή την δική σας και της οικογένειας σας. Η διατροφή είναι το φάρμακό μας.
Πως μια σωστή διατροφή βοηθάει στην ψυχολογία μιας γυναίκας;
Μια γυναίκα, έχοντας υιοθετήσει έναν υγιεινό τρόπο ζωής, με σωστή διατροφή, άσκηση και καλή διάθεση αποκτά τρομερή αυτοπεποίθηση. Κι αυτό συμβαίνει οργανικά. Ένα άτομο που δεν τρέφεται σωστά, λόγω των χαμηλών επιπέδων σακχάρου, σεροτονίνης κι ενδορφινών μπορεί να έχει συνεχή κούραση, δυσκολία στη συγκέντρωση, ανεξήγητο θυμό, επιθυμία για ζάχαρη, χαμηλή αυτοεκτίμηση, συναισθηματική φόρτιση, αίσθημα απομόνωσης και κατάθλιψη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το άτομο να έχει υπερφαγικά επεισόδια, ενοχές και κίνδυνο για διατροφικές διαταραχές. Μία γυναίκα που αγαπά και σέβεται την διαφορετικότητα του σώματος της χωρίς αρνητικές σκέψεις γι’ αυτό, θα έχει υψηλή αυτοεκτίμηση, θα νιώθει σιγουριά και θα μπορεί να ελέγχει και να συντηρεί το βάρος της για πάντα.
Τι θα προτείνατε σε μία νεαρή κοπέλα που θα ήθελε να ακολουθήσει τον χώρο της μόδας και προσπαθεί να φτάσει σε μηδενικά μεγέθη;
Η εικόνα του σώματος είναι η υποκειμενική αίσθηση που έχουμε για την εμφάνιση μας και το σώμα μας. Άσχετα με το πώς μας βλέπουν οι άλλοι ή το αντικειμενικό μέγεθος και σχήμα του σώματος μας διαφέρει με την εικόνα που έχουμε εμείς γι αυτό. Δυστυχώς στην κοινωνία μας , η πεποίθηση ότι ‘’το λεπτό είναι ωραίο και το ωραίο είναι καλό’’ υπερισχύει. Σε νεαρά κορίτσια που ασχολούνται με το χώρο της μόδας, υπάρχει απίστευτη πίεση στο να χάσουν κιλά ακόμα κι αν έχουν ένα φυσιολογικό βάρος. Σε τέτοιες περιπτώσεις που τα άτομα έρχονται σε εμένα για απώλεια βάρους, τους δίνω να συμπληρώσουν ένα ερωτηματολόγιο του National Center for Eating Disorders το οποίο προμηθεύτηκα έπειτα από την εκπαίδευσή μου στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αντιμετώπισης Διατροφικών Διαταραχών ΚΕΑΔΔ και στη συνέχεια κρίνω εάν υπάρχει διατροφική διαταραχή και πως μπορώ να βοηθήσω το συγκεκριμένο άτομο. Επειδή όμως κάθε περιστατικό είναι διαφορετικό δεν μπορούμε να μιλήσουμε γενικά παρά μόνο εξατομικευμένα. Σίγουρα χρειάζεται η συνεργασία διαιτολόγου και ψυχολόγου ή ψυχιάτρου για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση. Σκεφτείτε απλά, ότι μηδενικό μέγεθος σημαίνει ότι δεν υπάρχει, δηλαδή δεν υπάρχεις…
Πως επηρεάζουν ταmedia και οι τάσεις τις μόδας τις διατροφικές συνήθειες των νεαρών κοριτσιών;
Οι ταινίες, τα τηλεοπτικά shows, οι διαφημίσεις ακόμα και στα λεωφορεία μας δείχνουν τι είναι ωραίο, καλό και επιθυμητό. Τα μέσα παρουσιάζουν ως ιδανικό μια λεπτότερη φιγούρα από το μέσο όρο υπονοούν μια δυνατή σύνδεση ανάμεσα στο να είσαι λεπτή φορώντας τα συγκεκριμένα ρούχα ή χρησιμοποιώντας τα συγκεκριμένα προϊόντα ομορφιάς και του να είσαι ευτυχισμένη. Μη ρεαλιστικά πρότυπα για το σώμα δημιουργούν μία κοινωνία γυναικών που δεν μπορούν να δεχτούν το σώμα τους όπως πραγματικά είναι. Οι διαφημίσεις καθορίζονται από τις αντιπάθειες και από τις προτιμήσεις μας. Αλλά τα media δεν είναι αποκλειστικά υπεύθυνα για τις διατροφικές επιλογές των ανθρώπων αλλά συμμετέχουν στη διαιώνιση του προβλήματος όσο αφορά την κακή θρέψη.
Πώς μπορεί έναfashionbrand να προωθήσει ένα υγιές πρότυπο γυναίκας σωστά;
Ένα fashion brand θα πρέπει να επιλέγει για τις καμπάνιες του μοντέλα που η κλινική τους εικόνα είναι υγιής. Έτσι απευθύνεται στις ανάγκες της μέσης γυναίκας και δίνει ένα σωστό και υγιές πρότυπο. Είναι πολύ σημαντικό, μία εταιρεία ρούχων να διαθέτει προϊόντα που δεν προσβάλουν τη γυναίκα και που αυξάνουν την αυτοπεποίθηση της. Και μία φράση από έναν μεγάλο Γάλλο σχεδιαστή μόδας ‘’ Όλα αυτά τα χρόνια έχω μάθει ότι το πιο σημαντικό σε ένα φόρεμα είναι η γυναίκα που το φοράει’’.
Την Βάσω Βαγιώτα θα την βρείτε στα παρακάτω μέσα κοινωνικής δικτύωσης: